Take a mental break with puzzles

Technically, it isn’t a “lateral thinking” puzzle unless there is more than a single answer.

*** Lateral thinking puzzle CHALLENGE ***

Submit your alternative answer to any lateral thinking puzzle. If I think it’s good and original, you’ll receive full credit for you, your business, your website, or your cause.

My lateral thinking puzzle pages receive more than 2,000-page visits per month. Growth is continuing exponentially. If you’d like to see you and your answer on display, submit your best effort!

.

21. Too close for comfort.

A man can’t get to sleep one night.

He picks up the phone, dials someone, and says …

“You’ve won the lotto jackpot. I’ll call you back soon to let you know how much you’ve won”

He can sleep now.

Why?

     Clue – He called someone close to him.

Experts regurgitate

Lateral thinkers evolve

Self-improvement with creativity. Take a look at these:

 

     Answer – The man called his snoring neighbor

Muxy’s Answer – The person he rang had done something to annoy him. By making the call, he knew it would keep the person up which made him feel though “books had been balanced”, thus giving him peace of mind to sleep.

     What’s Your Answer? – (Scroll to the bottom of the page to leave your answer in the comments section and PLEASE “like” this page)

 – – – – –

22. NO CHARGE for the fly

A woman orders a cup of black coffee. She sees a fly has drowned in it so he asks for a fresh cup.

The waiter takes away her cup and brings a fresh cup back. The woman says to the waiter …

“This isn’t a fresh cup of coffee”

How did she know?

     Clue – It depends on how you drink your coffee.

Imagine trying to build something without tools

Creative tools for evolutionary thinking:

     Answer – The coffee that the waiter returned with had sugar in it.

Muxy’s Answer – The woman ordered her coffee “to go” so it was a disposable cup. She marked the cup.

 – – – – –

23. The Ping Pong Ball Retrieval

You’re locked in a room without windows. There is a light on.

In the center of the room is a twelve-inch tube solidly embedded six inches deep in a cement floor. At the bottom of the tube is a ping pong ball with a diameter slightly smaller than the tube.

You have several apples, a large piece of chalk, and a six-inch piece of string.

How do you get the ping-pong ball out?

     Clue – I’m deliberately distracting you LOL

Disruption to the ways we think … is a good thing

SEE . . . lateral thinking in “action”:

Lateral Thinking Everyday Examples

Lateral Thinking Examples in Business

Lateral Thinking Practice Exercises

     Answer – Pee in the tube and the ping-pong ball will float out.

Muxy’s Answer – Break up the apples into tiny pieces that can fit between the ball and the tube. When you put the in the tube, blow onto the ball so it lifts and lets the pieces fall under it.

 – – – – –

24. No Compass Required

If you stand at the magnetic North Pole, your compass has only one direction . . . South!

If you stand at the magnetic South Pole, your compass has only one direction . . . North!

Where would you be, if you could go north or south, but not east or west?

     Clue – You can only be at this location in theory.

Life WITH creativity … is a better life

Try these useful pages:

     Answer – You are somewhere exactly on the Earth’s axis.

Muxy’s Answer – You are in a helicopter hovering exactly over the magnetic north or south pole.

 – – – – –

25. The greedy moneylender 

A farmer owes a great deal of money to an old and evil moneylender. There has been a terrible drought and he finds himself unable to pay his debts. He goes to see the lender, ready to accept the legal consequence of being sent to jail.

You have something I want that could cover all of your debts … your beautiful young daughter. If she accepts me as her husband, I will cancel all your debt”.

The farmer reluctantly takes the offer to his daughter.

“No, I couldn’t”, she manages, between her sobs, “He is over 70 years old and I am not even 20. I love you dearly but this is too much”.

The farmer returns to the old moneylender and informs him. The moneylender has another proposal …

What if we did this: tomorrow morning we go down to the river. In a leather pouch, I’ll place two stones, a black one and a white one. I will swear in front of witnesses that if your daughter pulls out either stone, all your debts are cancelled”.

However”, he continues. “If she picks the white stone, she shall have no obligation to marry me. If she picks the black one, she must marry me”.

The farmer is desperate, so takes the new offer back to his daughter and she accepts, hoping that the 50–50 odds will be enough.

The next morning they do go down by the river, both the merchant and the farmer swear in front of witnesses of their agreement. However, the daughter catches with the corner of her eye the moneylender picking up two black stones, instead of a black and a white one, and dropping them both in his pouch. She dares not to say anything because if she ruins the deal her father will be sent to jail.

So now you are in the daughter’s shoes.

How can you be guaranteed that you don’t have to marry the evil, old moneylender, and ALSO guarantee that your father’s debts are fully forgiven and he doesn’t go to jail?

     Clues – Refusing to draw a stone or pointing out the moneylender’s deception does not work: you may feel vindicated – but your father ends up in jail for his debts.

Attempting to substitute a black stone with a white one of your own or trying to change the deal so that black now means no obligation to marry him do not work either: the old man is the one holding the pouch, he can feel its weight – and he is not stupid.

Throwing the old man into the river to drown is no solution either: your father goes to jail for his debts to the old man’s estate and you go on trial for murdering him.

Finally, this is not a play-on-words kind of a puzzle. So “drawing” a white stone on a piece of paper may sound cute but will not allow you to escape the old man’s intentions.

Lateral thinking puzzles are often strange situations that require explanation

     Answer – You drop the stone you pick as if by accident so that the stone falls amongst the many others on the ground and it is impossible to tell which is your stone.

You then point out that it is easy enough to know which stone you selected by looking at the stone left in the bag.

It is a black stone, so, you must have chosen the white stone.

The moneylender must accept the outcome or be found out as being a cheat.

Muxy’s Answer – The daughter pulls out the stone, thus canceling her father’s debt, but immediately puts the stone back in the bag without revealing what it is.

     What’s Your Answer? – (Scroll to the bottom of the page to leave your answer in the comments section and PLEASE “like” this page)

 – – – – –

An important message from the author

Lateral thinking is my passion … just in case you hadn’t figured that out yet LOL.

The human ability to think creatively is what sets us apart from everything else; the essence of why we exist.

The meaning of life … is to evolve

No matter what you do, where you live, or what you believe in … creativity adds something.

Take the time to do the free lessons on this site and bring creativity into your life.

Check out the full range of free tools I’ve included here to assist you on your creative journey.

If you genuinely need help with something on this site, contact me.

All the best,

Michael Muxworthy

 – – – – –

You’re halfway!

Here’s a (non) lateral thinking puzzle to freshen you up

(Puzzles 26 to 30 continue below)

Puzzle I like

The answer to the Brain Teaser: FIVE

One rabbit, two monkeys, and two parrots. The six elephants (who aren’t heading to the river) all see the same two monkeys. LOL

Let’s keep going!

26. Dead Man and a Beetle

A man lies dead with a beetle on his chest.

How did he die?

     Clue – This beetle featured in several great movies.

“EXPERTS” are best utilized as “cogs in the machinery”

Experts are useful as they regurgitate their expertise … but they compete.

Lateral thinkers evolve … they avoid competition … they differentiate:

Advice for the entrepreneur

     Answer – The beetle is actually a Volkswagon beetle. It fell on the man as he was underneath doing repairs.

Muxy’s Answer – The beetle is made of gold with jewels for eyes. It is part of the Pharaoh’s treasure as seen in the Indiana Jones movie. The man died in a fight for the treasure, the victor’s sense of irony compelling him to leave a small part of the treasure with the dead man.

     What’s Your Answer? – (Scroll to the bottom of the page to leave your answer in the comments section and PLEASE “like” this page)

 – – – – –

27. No Trophy For You

Brian wins the race, but he doesn’t get the winner’s trophy.

Why?

     Clue – The trophy is never given to winners “like” Brian.

Lateral thinking is an ESCAPE from the prison we’ve constructed from our beliefs and experiences

Why is creative and lateral thinking so important?

Break the shackles of our “BLINKERED THINKING”

     Answer – Brian is a horse.

Muxy’s Answer – Brian cheated or was disqualified. Cheats never win.

     What’s Your Answer? – (Scroll to the bottom of the page to leave your answer in the comments section and PLEASE “like” this page)

 – – – – – –

28. What Lights??

A man turns off the lights before going to bed.

His actions bring about the deaths of hundreds of people.

How?

     Clue – He lives a solitary life.

Creativity can be learned, and should be practiced

Practice. Easy examples:

Lateral thinking exercises

 

     Answer – The man is a lighthouse keeper.

Muxy’s Answer – The man recently went through a bitter divorce. He works as a maintenance engineer at the airport and found out his ex-wife was landing on the next flight.

 – – – – –

29.  I Don’t Buy That.

Think of a historic reason for items being sold for $1.99, $0.99, $0.49 etc, instead of $2, $1, or $0.50?

     Clue – It isn’t because it makes the items sound cheaper.

Everything evolves eventually

It is our creativity that makes our own evolution exceptional

Embrace your creativity … realize your potential:

START this free creative course NOW!

     Answer – It is because it is necessary to give the customer change. This means that the register must be opened for each sale, discouraging staff from pocketing the sale proceeds.

Muxy’s Answer – It also gives an opportunity for the salesperson to engage with the customer to offer additional services or products.

 – – – – –

30.  Finger Puzzle

If we took the number of fingers on every left hand in the world and multiplied by each other, what will the answer be?

     Clue – The answer will always be the same.

Creativity enhances everything

Bookmark this page:

Lateral Thinking Tools

     Answer – Zero.

It only takes one person without fingers on their left hand for that result to happen.

Zero times anything is always zero.

Muxy’s Answer – Which world are we talking about? If the question is asked by the first three visitors to Mars, the answer would be 125

     What’s Your Answer? – (Scroll to the bottom of the page to leave your answer in the comments section and PLEASE “like” this page)

 – – – – –

MORE PUZZLES and ACTIVITIES

Activities for children that teach creativity

Puzzles: 1 to 10

Puzzles: 11 to 20

Puzzles: 31 to 40

Puzzles: for kids (too)

.

Check out the concise definition: What is lateral thinking?

 – – – – –

For the complete lateral thinking menuClick here

My work-in-progress first book is close …

Lateral thinking applied to the alien question.

Michael Muxworthy Sci-fi Novel
Coming soon – Michael Muxworthy

Michael Muxworthy – Lateral thinking author of fiction